Povećano ulaganje u životno i rentno osiguranje

Bez autora
Mar 19 2012

Hrvatski su osiguravatelji u veljači ostvarili zaračunatu bruto premiju od 1,66 milijardi kuna, što je otprilike isti iznos u odnosu na rezultate postignute u prethodnoj godini. U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 78,12 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 1,3 kuna ili 1,1 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U životnim osiguranjima zaračunata bruto premija iznosi 364 milijuna kuna, što je za čak 4,1 posto više. Iako je riječ o značajnom rastu, većina osiguravatelja na to gleda s dozom opreza, napominjući kako još nije sigurno da su se građani okrenuli štednji i osiguranju kao jednom od načina odgovora na krizu. Kad je riječ o neživotnim osiguranjima, najzastupljenije je i dalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s premijom od 420,8 milijuna kuna. Ta je premija oko 3,8 posto veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U obveznom osiguranju vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, premija je porasla za 3,7 posto.

Povećano ulaganje u životno i rentno osiguranjeHrvatski su osiguravatelji u veljači ostvarili zaračunatu bruto premiju od 1,66 milijardi kuna, što je otprilike isti iznos u odnosu na rezultate postignute u prethodnoj godini.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 78,12 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 1,3 kuna ili 1,1 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U životnim osiguranjima zaračunata bruto premija iznosi 364 milijuna kuna, što je za čak 4,1 posto više.

Iako je riječ o značajnom rastu, većina osiguravatelja na to gleda s dozom opreza, napominjući kako još nije sigurno da su se građani okrenuli štednji i osiguranju kao jednom od načina odgovora na krizu.

Kad je riječ o neživotnim osiguranjima, najzastupljenije je i dalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s premijom od 420,8 milijuna kuna. Ta je premija oko 3,8 posto veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U obveznom osiguranju vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, premija je porasla za 3,7 posto.

Broj ugovora tih osiguranja povećan je za 3963 ili 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što može značiti dvije stvari: da se struktura vozila na hrvatskim cestama ipak promijenila zahvaljujući novijim, nedavno kupljenim vozilima, te da su građani "primijetili" kampanju Hrvatskog ureda za osiguranje protiv neosiguranih vozila na cesti. Inače, prosječna premija po vlasniku vozila u tom osiguranju iznosi 1624 kune te je danas oko 2 posto viša u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

U strukturi životnih osiguranja, najveći udio u premiji ima klasično životno osiguranje. Njegova premija iznosi 316,7 milijuna kuna, što je 3,6 posto više nego lani. Slijede dodatna osiguranja uz životno sa zaračunatom premijom od 24,3 milijuna te životna ili rentna osiguranja kod kojih osiguranik na sebe preuzima investicijski rizik sa zaračunatom premijom od 20,3 milijuna kuna.

Zanimljivo je da je u rentnom osiguranju znatno porasla premija - za čak 11,7 posto, što može značiti da je veći broj osiguranika kojima je istekla polica ili onih koji su dobili otpremninu, ili su prodajom imovine došli do nekih sredstava, uložili novac u isplatu rente.

Povećana je premija i kod osiguranja za slučaj vjenčanja ili rođenja, tzv. dječje police, namijenjene zapravo štednji za djecu i mlade - za 3,2 posto.

Upravo bi porasti premije u tim dvjema kategorijama mogli ukazivati na to da pomalo prepoznajemo značenje poruka koje u posljednje vrijeme građanima nastoje uputiti osiguravatelji, ali i mirovinski fondovi (rentno osiguranje): da je važno štedjeti i time se pobrinuti za vlastitu budućnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik